Az aranyerek kezelését három nagyobb kategóriába lehet sorolni:

  1. Életmódváltás, diéta, kenőcsök, kúpok
  2. Ambuláns terápiák
  3. Műtét

1. A hagyományos aranyér kezelés

Minden aranyér típusnál javasolt az életmód- és diétaváltás. Ezek célja a rendszeres székletürítés, amely nem jár székrekedéssel, sem hasmenéssel. A végbéltájék tisztán tartása kiemelten fontos, de papírt nedves ruhával, intim kendővel vagy ülőfürdővel kell helyettesíteni.

A gyakori mozgás, a nem megterhelő séta sokat segít, de emellett fontos, hogy étkezésünket is átalakítsuk. A megfelelő mennyiségű növényi rost a széklet állagának szabályozásában játszik szerepet, igaz legalább 4-6 hét kell, mire hatása érzékelhető lesz. A rostdús táplálkozásra fokozatosan érdemes áttérni, mert kezdetben kellemetlen puffadással, fokozott gáztermeléssel járhat.

Ha többre kíváncsi az életmódváltással kapcsolatban, kattintson!

A kúpok és kenőcsök általánosan elterjedtek, gyakran helyi érzéstelenítőt esetleg szteroidot tartalmaznak, ezért hosszú távú használatuk nem javasolt, csak kúra jelleggel alkalmazhatók. A kálcium dobezilát tartalmú tabletták a kapillárisok falát erősítik meg, csökkentik az ödéma kialakulását, javítják a nyirokkeringést.

2. A kíméletes – ambuláns – aranyér terápia

Kórházi bennfekvést nem igénylő, gyorsan és kíméletesen elvégezhető gumigyűrűs ligáció (lekötés) már az ókorban is ismert volt. Mára ennek modern formáját az I-II, ritkán a III. fokú aranyeres csomók kialakulása esetén végzik a legnagyobb számban a világon.

Az eljárás lényege, hogy egy speciális eszköz segítségével gumigyűrűt helyezünk a megnyúlt, vérrel teli nyálkahártya többletre, így az aranyér 5-10 nap alatt elhal, a nyálkahártya pedig az izomzathoz rögzül. Az eljárás sikeressége meghaladja a 95 százalékot.

A kezelés fázisai II. fokú aranyér esetén:

aranyer-kezeles-2-fok

A kezelt területet úgynevezett anoscopon keresztül érjük el a ligátor nevű eszközzel.

aranyer-ligator

A megfelelő eljárással gumigyűrűt helyezünk fel.

aranyer-gumigyuru

A ligátor segít a vérrel teli nyálkahártya leszorításában is.

aranyer-4

Az aranyér egy-másfél héten belül elhal, a nyálkahártya az izomzathoz tapad. A kezelés utáni napokban legfeljebb enyhe vérzés fordulhat elő.

3. A műtét és egyéb aranyér kezelések

A IV. fokú aranyér esetén javasolt műtét. A külső aranyér ambuláns beavatkozással ugyancsak gyorsan megszüntethető A II-III. fokú aranyerek esetén alkalmaznak még más, hőhatással vagy hegesedéssel járó aranyér kezelést is. Ilyen az infravörös koagulátor, cryoterápia (fagyasztás), vagy a visszér kezelésben is használt scleroterápia. Mindegyik beavatkozásnak megvan a maga előnye, esetleges hátránya is. A kezelések pontos megválasztásával, kombinációjával az egyébként is ritka komolyabb szövődmények megelőzhetőek.