Az aranyér kezelését a kialakult aranyér nagysága szabja meg. Kisebb, I. fokú aranyeret életmódváltással, egészségesebb táplálkozással lehet kezelni. A nagyobb, II-III. fokú aranyér leghatásosabb kezelése a ligáció, amelyről bővebben a belső aranyér kezelése menüpont alatt olvashat. A kezelés fájdalmatlan, ritkák a szövődmények, járóbeteg ellátás keretén belül elvégezhető, 95% feletti hatékonyságú. A gyorsabb és minél kevésbé kellemetlen kezelési idő érdekében a ligációt általában egy másik módszerrel, mi a fagyasztásos kezeléssel egészítjük ki.

aranyer-longo

A IV. fokú aranyeresség csak műtéttel kezelhető igazán hatásosan.

Aranyér kezelése műtéttel

Ha az aranyér fent említett ambuláns kezelési módokkal nem gyógyíthatóak, akkor kell műtétet végezni.

Több aranyér műtéti típus van, de igazból csak kettő közül érdemes választani.

A korábbi műtéti típusok fájdalmasak, hosszas lábadozást igényelnek. A Longo-szerinti aranyér műtét során egy kőrkörös varrógéppel kimetszük az aranyeret és a bélfal folytonosságát egy titánium kapocssor biztosítja. A kapcsok idővel kiesnek és a széklettel, gyakran észrevétlenül távoznak a széklettel. A másik hatásos módszer egy “forrasztó – vágó” gép használata, amely nem hagy vérző területet hátra, mint a hagyományos műtétek, hanem a vágással együtt el is forrasztja a sebet.

Itthon rosszak a tapasztalatok a lézerrel, mert nem szakszerű használattal sok szövődményt okoztak már.

Amennyiben ilyen panaszai vannak, aranyérre gyanakszik, jelentkezzen nálunk. Ha bizonytalan, más panaszai is vannak, méginkább fontos lehet egy vizsgálat. Aranyér kezelésre, vizsgálatra jelentkezhet telefonon, vagy leírhatja kérdéseit IDE kattintva.