A várandós kismamák gyakran szenvednek az aranyértől, főként a terhesség utolsó harmadában. Ha ezt nem kezelik megfelelően, a szülés után nagy valószínűséggel tér vissza az aranyér. A megterhelés miatt sok esetben rögtön a szülés után.

aranyer-terhesseg

Miért alakul ki aranyér terhesség alatt?

A terhesség alatt növekvő progeszteron hormonszint miatt meggyengülnek a vénafalak. A medence vénáira erős nyomást gyakorol a növekvő méh fizikai nyomása, emiatt pedig csökken a vér vénás visszaáramlása. A terhesség idején ráadásul gyakrabban fordul elő székrekedés, így a végbél feszülése vezethet aranyér kialakulásához.

Aranyér megelőzés szülés előtt

Ahogy a hagyományos megelőzési technikák esetén itt is fontos a sok folyadék és a rostdús ételek fogyasztása. A kismamáknak is érdemes rendszeres mozgást végezniük, legalább naponta végzett rövid séta formájában. És ha lehet, el kell kerülni az egy helyben ülést és állást.

Az aranyér elkerülését segíti az amúgy is javasolt terhes-torna, amely felgyorsítja a szülés utáni regenerálódást, és erősíti a medenceizmokat.

Mit kell tenni, ha megjelenik az aranyér?

Amellett, hogy érdemes orvoshoz fordulni, naponta fürödjünk váltott vízben, vagyis a meleg és a hideg víz cserélgetésével. WC használat után papír helyett használjunk nedves kendőt, vagy végezzünk ülőfürdőt tisztálkodásként.

Erős fájdalom, kemény, feszülő nyálkahártya esetén mindenképpen forduljunk proktológus szakorvoshoz, hogy megelőzzük a tünetek súlyosbodását.