Ne szégyellje az aranyeret több embernek van, mint gondolná! Sokan vény nélküli készítményekhez fordulnak, azonban az otthoni aranyér kezelés ritkán hoz tartós eredményt. Az aranyér vizsgálata és kezelése rendelőnkben gyors, és fájdalommentes.

Az arnyérnek két típusa van. A belső aranyér a záróizomzaton belül lévő nyálkahártya és az alatta lévő szövetek megnagyobbodása – megnyúlása. Normálisan is mindenkinél van a záróizomzat felett egy apró dudor, ami a végbél záróizomzata mellett fontos szerepet játszik a teljes zárás folyamatában. Bár ez a megnagyobbodott csomó tartalmaz ereket, jelenleg úgy tartjuk, hogy inkább a nyálkahártya megnyúlása okozza a belső aranyér kialakulását, mintsem az alsó végtag visszerességéhez hasonló értágulat. Ezt részben az is mutatja, hogy bár mindkettő szinte népbetegség, nincs kimutatható összefüggés az előfordulásukban. A másik jellemző tulajdonság a megnagyobbodott, gyakran tapintható csomón kívül a vérzés. A másik típus a külső aranyér. A külső aranyér leggyakoribb típusa a záróizomzaton kívül elhelyezkedő vénás hálózatnak trombózisakor észlelt fájdalmas csomó, a trombotizált külső aranyér. A külső és a belső aranyér nem egymással szorosan összefüggő elváltozások, inkább a belső aranyér megléte – más tényezők mellett – hajlamosíthat a külső aranyér kialakulására is. Az előbbiekből talán érthető, hogy amikor a patikában valaki kér valamit az aranyere miatt, és a patikus bármilyen kérdés nélkül ad is valamit, az mennyire várható hogy sikerresen és véglegesen megszüntesse a problémát. Arról nem beszélve, hogy az aranyerességen kívül számos más elváltozás okozhat az aranyérhez hasonló panaszokat.

A vizsgálat gyors, fájdalommentes. Nem igényel előkészítést, a vizsgálat után nincs kellemetlen érzés.

Az aranyér kezelés néhány perces beavatkozás, nem kell szabadságot kivenni, a kínos helyzeteket tovább elviselni, a felépülés gyors, altatás nem szükséges. Az aranyér kezelését a kialakult aranyér nagysága szabja meg. Kisebb, I. fokú aranyeret életmódváltással, egészségesebb táplálkozással lehet kezelni. A nagyobb, II-III. fokú aranyér leghatásosabb kezelése a ligáció, amelyről bővebben a belső aranyér kezelése menüpont alatt olvashat. A kezelés fájdalmatlan, ritkák a szövődmények, járóbeteg ellátás keretén belül elvégezhető, 95% feletti hatékonyságú. A gyorsabb és minél kevésbé kellemetlen kezelési idő érdekében a ligációt általában egy másik módszerrel, mi a fagyasztásos kezeléssel egészítjük ki. A IV. fokú aranyeresség csak műtéttel kezelhető igazán hatásosan.

 

Aranyér kezelés módjai

Az aranyerek kezelését három nagyobb kategóriába lehet sorolni:

  1. Életmódváltás, diéta, kenőcsök, kúpok
  2. Ambuláns terápiák
  3. Műtét

A hagyományos aranyér kezelés

Minden aranyér típusnál javasolt az életmód- és diétaváltás. Ezek célja a rendszeres székletürítés, amely nem jár székrekedéssel, sem hasmenéssel. A végbéltájék tisztán tartása kiemelten fontos, de papírt nedves ruhával, intim kendővel vagy ülőfürdővel kell helyettesíteni.

A gyakori mozgás, a nem megterhelő séta sokat segít, de emellett fontos, hogy étkezésünket is átalakítsuk. A megfelelő mennyiségű növényi rost a széklet állagának szabályozásában játszik szerepet, igaz legalább 4-6 hét kell, mire hatása érzékelhető lesz. A rostdús táplálkozásra fokozatosan érdemes áttérni, mert kezdetben kellemetlen puffadással, fokozott gáztermeléssel járhat.

Ha többre kíváncsi az életmódváltással kapcsolatban, kattintson!

A kúpok és kenőcsök általánosan elterjedtek, gyakran helyi érzéstelenítőt esetleg szteroidot tartalmaznak, ezért hosszú távú használatuk nem javasolt, csak kúra jelleggel alkalmazhatók. A kálcium dobezilát tartalmú tabletták a kapillárisok falát erősítik meg, csökkentik az ödéma kialakulását, javítják a nyirokkeringést.

 

Aranyér kezelés

A kíméletes – ambuláns – aranyér terápia

Több eljárás is ismert. Az általunk is végzett aranyér kezelés kórházi bennfekvést nem igénylő, gyorsan és kíméletesen elvégezhető gumigyűrűs ligáció (lekötés) már az ókorban is ismert volt. Mára ennek modern formáját az I-II, III. fokú aranyeres csomók kialakulása esetén végzik a legnagyobb számban a világon.

Az eljárás lényege, hogy egy speciális eszköz segítségével gumigyűrűt helyezünk a megnyúlt, vérrel teli nyálkahártya többletre, így az aranyér 5-10 nap alatt elhal, a nyálkahártya pedig az izomzathoz rögzül. Az eljárás sikeressége meghaladja a 95 százalékot.

Az aranyér kezelését a kialakult aranyér nagysága szabja meg. Kisebb, I. fokú aranyeret életmódváltással, egészségesebb táplálkozással lehet kezelni. A nagyobb, II-III. fokú aranyér leghatásosabb kezelése a ligáció, amelyről bővebben a belső aranyér kezelése menüpont alatt olvashat. A kezelés fájdalmatlan, ritkák a szövődmények, járóbeteg ellátás keretén belül elvégezhető, 95% feletti hatékonyságú. A gyorsabb és minél kevésbé kellemetlen kezelési idő érdekében a ligációt általában egy másik módszerrel, mi a fagyasztásos kezeléssel egészítjük ki.

Aranyér kezelése műtéttel

aranyer-kezeles-2-fokHa az aranyér fent említett ambuláns kezelési módokkal nem gyógyíthatóak, akkor kell műtétet végezni. Több aranyér műtéti típus van, de igazból csak kettő közül érdemes választani. A korábbi műtéti típusok fájdalmasak, hosszas lábadozást igényelnek. A Longo-szerinti aranyér műtét során egy kőrkörös varrógéppel kimetsszük az aranyeret és a bélfal folytonosságát egy titánium kapocssor biztosítja. A kapcsok idővel kiesnek, gyakran észrevétlenül távoznak a széklettel. A másik hatásos módszer egy lézeres “forrasztó – vágó” gép használata, amely nem hagy vérző területet hátra, mint a hagyományos műtétek, hanem a vágással együtt el is forrasztja a sebet.

Életmód és diéta aranyér ellen

Az aranyér előfordulása a fejlett országokban magasabb. Ennek számos oka lehet, de ezek nem pontosan tisztázottak. Az egyik lehetséges ok a mozgásszegény életforma. Több megbetegedés, elváltozás kapcsán írták le, hogy az ülőmunka, hiába sportol valaki, hajlamosíthat bizonyos megbetegedésekre. Természetesen, ha mozog, még mindig sokkal többet tesz egészségéért, mint aki csak a busz vagy lift után fut…

Aranyér megléte esetén fontos az életmódváltás, melynek része, hogy a napi folyadékbevitel ellenőrzése, rostos étrend: gyümölcsök, de főleg zöldségek fogyasztása. A rostos étrendnek döntő szerepe van a széklet rendszerességének állagának szabályozásában. Természetesen sem a hasmenéses, sem a székrekedéses állapot nem ideális. Ezt tudja szabályozni a megfelelő folyadék, étkezési rost fogyastása. Étkezési szempontból pedig a következőket érdemes megfogadni: Tovább olvasom >>

Aranyér terhesség idején

A várandós kismamák gyakran szenvednek az aranyértől, főként a terhesség utolsó harmadában. Ha ezt nem kezelik megfelelően, a szülés után nagy valószínűséggel tér vissza az aranyér. A megterhelés miatt sok esetben rögtön a szülés után.

Amennyiben aranyeres panaszai vannak, jelentkezzen nálunk. Ha bizonytalan, más panaszai is vannak, méginkább fontos lehet egy vizsgálat. Aranyér kezelésre, vizsgálatra jelentkezhet telefonon, vagy leírhatja kérdéseit IDE KATTINTVA.