Mi az aranyér?

Végbéltáji fájdalom, vérzés, viszketés esetén mindenki arra gondol elsőként, hogy aranyere van. Tény, hogy az aranyér a civilizált társadalmak egyik leggyakrabban előforduló kórképe. Az aranyér a végbél legalsó részén, a záróizomzat felett közvetlenül elhelyezkedő, erekkel bőven ellátott nyálkahártya alatti kötőszövetes kiboltosulás. Mikroszkópos vizsgálatok igazolták, hogy az aranyérben lévő erek nagy része nem is a visszerekhez hassonló szerkezetű, hanem a verőeres hálózat legutolsó elemeihez hasonló. Ez magyarázza, azt hogy vizsgálatok szerint nincs jelentősebb összefüggés az alsó végtagi visszeresség és az aranyeresség között.

Aranyér és aranyér vizsgálat

Az aranyeret nem kell szégyenleni, az emberek kétharmadának van élete során. Sokan vény nélküli készítményekhez fordulnak, azonban az otthoni aranyér kezelés ritkán hoz tartós eredményt.

Az aranyér vizsgálata és kezelése rendelőnkben gyors, fájdalommentes. Az aranyér kezelés néhány perces beavatkozás, nem kell szabadságot kivenni, a kínos helyzeteket tovább elviselni, a felépülés gyors, altatás nem szükséges.

 

Belső és külső aranyér típusai képekben, érthetően:

A széklettartás és ürítés szabályozásában a végbélben gazdag belső ér- és ideghálózat vesz részt.

aranyer-1

A nehezített véráramlás hatására a visszerek kitágulnak, a környező szövetekkel nyúlványokat hoznak létre.

aranyer-2

A kialakult belső aranyeres csomó az első időszakban általában nem tapintható, a záróizomzaton belül helyezkedik el. Fájdalmat a korai időszakban a belső aranyeres csomó nem okoz.

Ide kattintva a belső aranyérről tudhat meg többet.

Gyakran okoz panaszokat a záróizomzaton kívül elhelyezkedő, ezért már tapintható, külső aranyér.

aranyer-3

Itt már egy módosult hám található, így ezen a részen kialakult külső aranyér fájdalmas. Míg a belső aranyér általában hosszabb folyamat részeként alakul ki, külső aranyér hirtelen, egyik napról a másikra a pangó vénás hálózattól nagyobbodik meg. Külső aranyér előfordulása gyakori erőlködéskor terhesség, szülés kapcsán, de néha minden különösebb, külső ok miatt is kialakulhat. Általában fájdalmas, azonban a külső aranyér kezelése után azonnal megkönnyebbül.

Ide kattintva a külső aranyérről olvashat többet.

Vérzik, vagy csomót tapint, úgy gondolja, hogy aranyere van?

Az aranyeresség népbetegség, sokan akkor gondolnak arra, hogy aranyerük lehet, amikor wc használat után vért észlelnek, vagy valamilyen csomót tapintanak. A tapintható csomó gyakran lehet más is: korábbi külső aranyér maradványa, végbélrepedés miatt kialakult apró csomó is. Vérzés, vagy tapintható végbéltáji csomó esetén az otthoni kezelés helyett fontos tisztázni, hogy valójában mivel is állunk szemben. Az interneten fellehető aranyérrel kapcsolatos információk miatt sokan megpróbálnak külső aranyeres csomókat is “visszahelyezni”, mintha belső aranyér lenne, ezzel pedig gyakran tovább rontják a külső aranyér keringését, a panaszok csak fokozódnak. Végbélrepedés miatt kialakult vérzés esetén, ha valaki aranyér kenőcsöket használ, akkor az állapotot tovább ronthatja.

Sok kellemetlenségtől kíméli meg magát az, aki az otthoni aranyér kezelés helyett inkább szakemberhez fordul.

Az aranyér felismerése nem egyszerű, II-III. fokú aranyér gyakran a rutintalan vagy felületes vizsgáló előtt is rejtve marad.

Jelentkezés aranyér vizsgálatra – ITT!

Mit ajánlunk aranyér panasz esetén?

Gyors és fájdalommentes vizsgálatot, amelyet kényelmes és diszkrét körülmények között végzünk el. Majd ha szükséges, kezelést javaslunk, amelynek elvégzése lerövidíti a panaszok időtartamát, megelőzi az aranyér megnagyobbodásának lehetőségét, megszünteti az otthoni kezeléssel járó tartós kellemetlenségeket.

Mi okozhat aranyér betegséget?

Sokszor örökletes tényezők, de az aranyér kialakulásában a rostszegény táplálkozás, az ebből fakadó elégtelen és rendszertelen székletürítés jelentik a fő okot. De hibáztatható az ülőmunka, a krónikus székrekedés, és a kevés testmozgás is. A terhes nőket fokozottan veszélyeztetik a fent leírtak. Gyakran okozhatnak aranyér panaszokat a keringési zavarok és tumorok.