A belső aranyér a végbél záróizomzatán belül, a végbél nyálkahártyája alatt elhelyezkedő erekkel teli speciális szöveti párna. A belső aranyeret alkotó erek többsége sem a verőerekre, sem a vénákra nem hasonlítanak, úgynevezett sinusoidok (öblök) alkotják. Az aranyér érhálózata friss, a vénáknál oxigéndúsabb vérben gazdag. Az előbb említett sinusoidok előtti apró verőerek sérülhetnek, ezért az aranyeres vérzés általában verőeresnek tűnik.

Az aranyér típusai

Betegeink túlnyomó többsége az úgynevezett külső aranyér problémát ismeri aranyérként, holott ez a fajta tünetcsoport csak ritkán fordul elő. A Külső aranyér menüpontban részletesen is olvashat róla.

Pácienseink túlnyomó többsége az úgynevezett belső aranyértől szenved. Ez azonban jóval kevésbé, és kialakulása után jóval később ismerhető fel.

A belső aranyér a végbélnyílás záróizmain belül, azok felett helyezkedik el, és csak előrehaladott állapotban türemkedik ki. Ezért aztán megérezni sem könnyű. Gyakran fájdalommentes. Kifejlődésének előrehaladtával azonban egyre kellemetlenebb nyomás, akár vérzés is jelezheti meglétét.

A belső aranyér kialakulása

Az aranyér több fokozatát különböztetjük meg, attól függően, hogy a problémás ér- és idegszakaszok mekkora duzzadást okoztak a végbélfalon. Tünetei is ennek megfelelően súlyosbodnak.

Alapállapot

aranyer01

I. fok

Ide tartozik az esetenként vérző, de nem tapintható csomó.

aranyer-kialakulas

II. fok

Ekkor az aranyér csomó előre esik, de magától képes visszahúzódni.

aranyer-kialakulas-2

III. fok

Itt az aranyér előreesik, magától nem húzódik vissza, de ujjal visszahelyezhető.

aranyer-kialakulas-3

IV. fok

Ez a vissza nem helyezhető, esetleg fekélyesedő aranyér

aranyer-kialakulas-4

Kezelése

A IV. fokozatnál, amikor az aranyér nem visszahelyezhető, sokszor már műtétre van szükség. A korábbi fokozatoknál azonban az aranyér könnyen és gyors, fájdalommentes kezeléssel gyógyítható. A ligátoros kezelés részleteiről és fontosságáról ide kattintva olvashat.