Hogyan zajlik az aranyér vizsgálat?

Első körben kikérdezzük a pacienst az aranyér betegséggel kapcsolatosan tapasztalt panaszokról, tünetekről. Az ilyen jellegű vizsgálatokat általában oldalfekvésben végezzük, ez a legkényelmesebb módja a betegnek és az orvosnak is. A vizsgálatot egy keskeny tükrös műszerrel végezzük.

Mit kell tennem a kezelés előtt, hogyan készüljek fel?

Nem kell semmilyen különleges előkészület, ez egy gyors és fájdalommentes vizsgálat, amelyet rendelőnkben végzünk diszkrét, nyugodt körülmények között.

Mennyi az Aranyér kezelés időtartalma?

A kezelés időtartama pár perc, és teljesen fájdalommentes.

Milyen költséggel számoljak a vizsgálat során?

Az első vizsgálat 20.000 Ft, a kontroll vizsgálat 10e Ft.

Mennyiben változik a munkabírás a kezelés után?

Ha nem végez megerőltető és nehéz fizikai munkát, akkor a napi munkavégzéstől eltérni nem szükséges. ha esetleg nehéz fizikai igénybevétellel járó munkát végez akkor ezt jelezze, és megbeszéljük a további teendőket.

Sportolhatok a kezelés után?

A kezelés után két hétig célszerű kerülni a megterhelő edzéseket, ezen idő alatt könnyű, nem megerőltető testmozgás végezhető. Minden olyan tevékenység kerülendő egyébként amelyik erőlködéssel, erőltetéssel jár.

Vezethetek járművet a kezelés után?

A kezelés után nem szokott kialakulni olyan fájdalom amely gátolná a járművezetést és a koncentrálást. Azonban ha fájdalomcsillapítót szed be a kezelés után az álmosságot, levertséget okozhat, ezért célszerű barátot, családtagot megkérni, hogy a kezelés után hazavigye. Semmiképpen sem ajánlott olyan szer használata, amelyiknek nem ismerjük a mellékhatásait.

Milyen tisztálkodási szabályok vannak kezelés után?

Aranyér kezelés után célszerű fokozottan odafigyelni a végbéltájék tisztántartására. Az erőlködés továbbra is kerülendő. A megfelelő rostdús étrend kialakítása, a bőséges folyadékbevitel nagyban segítheti a kezelés eredményességét. Bizonyos élelmiszerek fogyasztása szorulást okozhat, ezeknek az élelmiszereknek az elkerülése célszerű a kezelés után. Kerülni kell továbbá a zsíros, fűszeres ételeket és az erőspaprika fogyasztását. Át kell állítani testünket kímélő ételekre, többször fogyasszunk kisebb adagokat, jól megrágva a falatokat. Ami bemegy, az fog kijönni, tehát az étkezésünkre való odafigyelés a kulcs az egészségünk megőrzéséhez. Az aranyérbetegség végleges és teljes gyógyulásának, és a panaszmentesség egyik feltétele, hogy az életmódunkon kell változtatni. Lényeges, hogy a gyomrunkkal kapcsolatos egyéb problémákat (például savtúltengés) is kezeltetni kell a hosszú távú ereményesség eléréséhez. Oda kell figyelni magunkra, hogy mi az ami panaszokat okozhat, és azokat az összetevőket ki kell iktatni az étrendünkből. Kerülendők a különféle kencék, és krémek. Bármilyen külső szer használata előtt kérje ki kezelőorvosa tanácsát.

Létezik megfelelő csodaszer az aranyér megszüntetésére?

Jelen tudásunk szerint nem létezik olyan krém, kence, vegyi anyag, vagy kozmetikum, amelyik magát az aranyeret megszüntetné. Ezek a szerek általában a tüneteket enyhítik, de magát a betegséget (az aranyeret) nem szüntetik meg és jellegénél fogva nem is tudják. Léteznek időnként felbukkanó cégek akik erőszakosan és megtévesztően reklámoznak “csodakrémeket” meglehetősen drágán, azonban ezeknek a használata jó esetben nem befolyásolja, rossz esetben tovább ront az aranyér állapotán, ezért nem jó dolog az öngyógyítás ilyen bizonytalan helyről származó szerekkel. Ezeket a cégeket azután nem lehet elérni, eltűnnek, eredménytelen kezelés esetén pedig nem fizetik vissza a vételárat.

Az aranyeres panaszokat megszüntetni nem lehet vegyszerekkel, gyógyszerekkel, vagy kozmetikumokkal. A Detralex hatásos készítmény az aranyeres krízis csökkentéséért, segít elviselhetővé tenni, a tüneteket, a kálcium dobezilát tartalmú gyógyszerek a kapillárisok falát erősítik meg. Azonban az aranyeres panaszokat kizárólag az egyénre szabott kezeléssel, ezután pedig a megfelelően kialakított életmóddal lehet megszüntetni.

Hogyan vigyek be több rostot?

Erre már nagyapáink is tudták a jó választ. Már régen is ajánlották a búzacsírát, búzakorpát, zabkorpát, zabpelyhet fogyasztásra aranyér ellen. Nagyon jó még a lenmag is. Ezeket őrölve kell belekeverni joghurtba, esetleg kefírbe, és célszerűen délután, estefelé elfogyasztani. A gabonafélék fogyasztása után fontos a megfelelő folyadékbevitel is, ezért fogyasszunk sok levest, igyunk sok teát, szénsavmentes ásványvizet, cukormentes gyümölcslét, naponta 2-3 litert. Ezt a mennyiséget osszuk el egész napra, egyenletes szinten tartva a folyadékfogyasztást. A megfelelő rendszeres és egészséges életmód kialakításának egyik jele, ha naponta szinte ugyanabban az időpontban tudjuk a székelést elvégezni. Az örökletes tényezőket nem tudjuk kiküszöbölni, viszont a tudatos életmóddal késleltethetjük a tünetek kialakulását, vagy enyhíthetjük a már kialakult panaszokat. A rendszeres és könnyű székelés, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel már egy nagy lépés az egészségünk megóvása felé, és az aranyeres panaszok, aranyeres csomók kialakulásának megelőzéséhez.