Mi az aranyér?

Az aranyér nagyon leegyszerűsítve a végbél megnagyobbodott erei. Viszketést, vérzést, ritkábban fájdalmat is tud okozni.

Melyek az aranyér jellemzői?

Az aranyér fájdalmat okozhat, erős viszketést a végbél tájékán, a tünetek miatt nehézzé válik az ülés.

Ha valaki folyamatosan nehezet emel, vagy elhízott, vagy egyéb megterhelő tevékenységet végez, növeli az aranyér kockázatát.

Az aranyér visszeressége a végbélnyílás körül, vagy az alsó végbélben jelentkezhet. Az előfordulás helyétől függően beszélünk belső, vagy külső aranyérről. A felnőtt emberek több mint felénél jelentkezik az aranyér valamelyik tünete, mire eléri az 50 éves életkort.

Az aranyér lehet akár belső vagy külső is. A belső aranyér fejlődik az alsó végbéltájékon, és a végbélnyílásnál. A külső aranyér kívül van a végbélnyíláson, lebenyként kitüremkedésként, fájdalmas csomóként stb. jelentkezik.

A külső aranyér a gyakoribb  és a leginkább zavaró. A fájdalom, a diszkomfort érzet, az időnként megjelenő viszketés, az akut duzzanat miatti kényelmetlen ülés rendkívül megnehezíti az ember életét, szerencsére a tünetek jól kezelhetők.

Ne használjon szappant az aranyér körüli terület tisztítására.

Milyen tünetei vannak az aranyérnek?

A tipikus aranyér tünetek a következők:

 • extrém viszketés a végbélnyílás körül
 • irritáció és fájdalom a végbélnyílás körül
 • fájdalmas vagy viszkető csomó illetve duzzanat közel a végbélnyíláshoz
 • széklet szivárgás
 • fájdalmas bélmozgások
 • vér a székleten a székletürítés után

Bár az aranyér fájdalmas, de nem életveszélyes, és kezdeti stádiumban gyakran visszahúzódik kezelés nélkül. Ha a tünetek gyakran jelentkeznek, akkor kialakulhatnak a vérszegénység tünetei, mint a sápadt bőr és a gyengeség, a vérvesztés miatt, ez azonban ritkán fordul elő.

Mi okozza az aranyeret?

Nem teljesen egyértelmű, hogy mi okozhatja az aranyeret. Lehetséges tényezők a következők:

 • székletürítés közbeni erőlködés
 • komplikációk a krónikus székrekedés után
 • különösen hosszú ideig ül a WC-n
 • volt a családban aranyér

Megfigyelhető az aranyér kialakulásának lelki okait is, gyakori szorongás, idegeskedés, stressz.

Mindig lehet tapintani valami csomót?

Nem feltétlenül! A belső aranyér a záróizomzaton belül helyezkedik el, csak akkor lehet tapintani, ha már olyan nagy, hogy székeléskor, vagy nyomásfokozódáskor átjut a záróizomzaton.  Létezik külső aranyér is, amely a záróizomzaton kívül – már hámmal és nem nyálkahártyával fedett területen jelentkezik a felületesen futó vénák trombózisával (rögösödés)

Ha tapintok csomót meg kellene próbálnom visszahelyezni?

Csak akkor, ha az biztosan belső aranyér, ha csak “kint” fáj. Sokan próbálnak külső aranyeret “visszahelyezni”, ami nem fog sikerülni, ugyanis ez a típusú aranyér kívül van.

Ha a WC-papíron vért látok, akkor aranyerem van?

Lehet, de messze nem biztos. Sok más kórkép is okozhat vérzést, vannak köztük “ártalmatlanabbak”, mint például egy friss repedés, amit pont a WC-papírral való törlés okozott, de lehet kellemetlenebb is, hogy a legrosszabbra gondolva – daganatos megbetegedés is.

Nagyon félek a vizsgálattól, hátha daganat!

Daganatos megbetegedéseknél – különösen a vastagbél és végbél daganatainál nagyon fontos a korán megkezdett terápia. Időben kevésbé előrehaladott esetekben sokkal kevésbé megterhelő műtétet, jobb életminőséget jelentő beavatkozást (pl. nem kell belet a hasfalon kívülre” kiültetni”) lehet választani, és túlélést is jelentősen növeli a korán megkezdett kezelés!

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Érdemes mindig, amikor felmerül az aranyeresség gyanúja, azonban vérzés esetén szinte kötelező.

Vettem patikában krémet, attól jobb lett! Meddig használjam?

A patikus gyakran a beteg által felvetett diagnózisra ad valamilyen készítményt. A krém több okból is lehet – gyakran átmenetileg hatásos, de aranyér esetén nagyon ritkán oldja a helyzetet véglegesen. Téves diagnózis esetén többet árthat, mint használ. Tartósan szteroid tartalmú krémet semmi esetre se használjon!

Melyek a kockázati tényezők?

Az aranyeret át lehet genetikailag örökíteni, tehát örökölheti a szülőtől a gyermek a hajlamot az aranyérre. Így tehát ha a szülőknek van aranyere, akkor a gyermek is nagyobb valószínűséggel lesz aranyeres felnőtt korában. A nehéz emelgetés, az elhízás, a testet érő gyakori nehéz megterhelés növelheti az aranyér kialakulásának kockázatát..

A hosszú ideig tartó állómunka, anélkül, hogy rövid időre leüljön, hozzájárulhat az aranyér kifejlődéséhez. Ugyanígy ha valaki tartósan ülőmunkát végez, gondoskodni kell, hogy időnként felálljon, és sétáljon, kocogjon, vagy egyéb módon csökkentse az aranyér kialakulásának kockázatát.

A következetes, gyakori anális közösülés, és a tartós hasmenés is növelheti az aranyér kialakulásának kockázatát.

Nagyobb valószínűséggel alakul ki aranyér, ha valaki terhes. Amikor a méh megnagyobbodik, akkor megnyomja a vénákat a vastagbélben, és emiatt alakul ki a vénásduzzanat, dudor.

Hogyan diagnosztizálják az aranyeret?

Vizuális vizsgálattal elég jól diagnosztizálható az aranyér. A diagnózis megerősítésére az orvos csinál egy másik vizsgálatot is, hogy megerősítse az esetleges aranyér gyanút. Ezt az ellenőrzést nevezik rektális digitális vizsgálatnak. A vizsgálat során az orvos a síkosítóval bekent ujjával végez kitapintásos vizsgálatot, hogy ellenőrizze a végbélnél található rendellenességeket. Ha nem érzékelhető kézzel elváltozás, akkor elrendelheti kiegészítő vizsgálatként az úgynevezett rektoszkópiát, amikor vékony végbéltükörrel vizsgálják meg az esetleges eltéréseket, rendellenességeket. A két vizsgálat jól kiegészítheti egymást, és segítségével teljes képet alkothatunk a betegségről, és megoldást adhatunk a gyógyítás folyamatára.

Melyek a kezelési lehetőségek aranyér esetén?

Az aranyér kezdeti stádiumban jól kezelhető otthoni környezetben, előrehaladott stádiumban viszont kizárólag szakrendelőben végezhető el a kezelés.

Hogyan tudom a panaszaimat csökkenteni?

A legfontosabb dolog a rendezett széklet, legyen egy  héten legalább 3-4 alkalommal – ideálisan akár naponta. Ne legyen székrekedése, nem legyen nagyon nehéz a székletürítés, ne kelljen túl erősen nyomni. A hasmenés ugyancsak nem túl jó!

Egyen minél több gyümölcsöt (ez akár hizlalhat is!), zöldséget! A növényi rostok közül sok nem szívódik fel , és megfelelő mennyiségű folyadékot kötnek magukhoz, ezzel biztosítva a megfelelő mennyiségű és állagú végtermék kialakulását

Fájdalomcsillapítás

Hogy csökkentse a fájdalmat, áztassa magát egy kád meleg vízben legalább 10 percet minden nap. Az is segíthet ha melegvizes palackra ül, ez enyhítheti a fájdalmat. Ha a fájdalom elviselhetetlen, (orvosával egyeztetve) aranyeres krízis esetén használjon Detralex készítményt, vagy gyógyszeres kúpot, kenőcsöt (Reparon, stb). Ez csökkentheti a kellemetlen tüneteket, égető viszketést.

Házi gyógymódok?

Elsősorban a folyadékbevitelt kell megnövelni, és gondoskodni kell megfelelő rost bevitelről is. Mindenképpen kerülni kell a hasfogó, székrekedést okozó élelmiszerek fogyasztását. Ügyelni kell a megfelelő tisztálkodásra. A végbél környékét ne mossa szappannal, mert súlyosbíthatja az aranyeret. Székelés után ne használjon száraz, durva WC-papírt, helyette nedves törlőt használjon, és utána ha van rá lehetőség langymeleg vízzel, zuhanyozza le, vagy mossa meg a végbéltájékot. Szappan helyett használhat semleges PH-val rendelkező tisztálkodó szert, a gyógyszertárban segíthetnek a kiválasztásban.

Ha az aranyér duzzadt, akkor a hideg borogatás segít csökkenteni a duzzanatot. Fájdalomcsillapítók, például az acetaminofen , ibuprofen , vagy aszpirin is enyhíti a fájdalmat vagy kellemetlen érzést.

Megelőzés?

Megelőzheti, vagy elkerülheti az aranyér súlyosbodását, ha nem erőlteti a székletürítést. Próbálja meg növelni a vízfogyasztást. Jó eredményt hozhat ha növeli a rostok bevitelét is, a joghurtba keverhető zabkorpa, búzakorpa, lenmag, egyéb magas rosttartalmú gabona fogyasztása, étrendbe iktatása segít elkerülni a székrekedést és az ezzel járó erőlködést.

Magas rosttartalmú élelmiszerek:

 • lenmag, lenmag liszt
 • barna rizs
 • zabpehely
 • körte
 • sárgarépa
 • hajdina
 • korpa

Az élelmi rost segíti a mozgást a belekben, és lágyítja a székletet, így az könnyebben távozik.

Melyek az aranyeres betegség szövődményei?

Az aranyeres szövődmények ritkák, de előfordulhatnak:

 • vérrögök a duzzadt vénában
 • vérzés
 • vashiányos vérszegénység okozta vérveszteség

Kilátások, gyógyulás?

Ha a megfelelő kezelést kapja aranyeres panaszaira, akkor javulást fog tapasztalni. Életmódot kell változtatni lehetőség szerint, a napi rutin mellé megfelelő testmozgást is kell végezni, valamint a táplálkozásba is be kell iktatni a rostokat, és a nagyobb mennyiségű folyadék bevitelt. Ezáltal csökkenni fognak a kellemetlen tünetek, javul a közérzet, és az életminőség.