Könnyen megszabadítjuk a fájdalomtól.

Hirtelen kialakult, fájdalmas, külső aranyér esetén, rövid kezelés után hamar megkönnyebbül és nyom nélkül megszabadulhat a feszülő, kidagadt külső aranyeres csomótól.

Ha a záróizmon kívül tapint fájdalmas csomót, amit korábban nem észlelt, akkor feltehetően külső aranyeresség miatt van panasza. Külső aranyér lehet a záróizomzaton kívül futó vénás hálózat trombózisa (rögösödés), mikor a vér az erekben megalvad és steril gyulladás miatt a külső aranyér melletti szövetek is megduzzadnak.

Ritkábban, előrehaladott belső aranyér esetén, a belső aranyeres csomó összenő a külső aranyérrel vagy a záróizomzaton keresztül előreesik.

Trombotizált külső aranyér

Fájdalmas, feszülő, tapintható csomó érezhető a záróizom külső részén, amely akár ki is fekélyesedhet. A külső érfonatban megalvad a vér, vagy vérzés alakul ki.

Miért fájdalmas a külső aranyér?

A záróizomzat magasságában a vastagbélre jellemző nyálkahártya átalakul az ajakpírhoz hasonló állapotúvá, kialakul egy módosult elszarusodó laphám, amely rugalmasabb, nem tartalmaz szőrt, verejtékmirigyeket, viszont a bőrre jellemző fájdalomérző idegi receptorokat igen.

Sokkal ritkábban fordul elő, hogy az előrehaladott IV. fokú belső aranyér miatt tartósan tapintható csomó alakul ki kívül is.

kulso-aranyer-2

A belső aranyér ilyen állapotban annyira kitágul, hogy a belső érfonat egyszerűen kitüremkedik a záróizomzaton kívülre is, akár összefolyik a külső aranyeres hálózattal. A feszülő bőr itt is fájdalmas lehet, kifekélyesedhet, sőt vérezhet.

Miért nem fájdalmas a belső aranyér?

Inkább azt mondhatjuk, hogy általában a nem előrehaladott állapotokban nem fájdalmas a belső aranyér: – mert a záróizomzaton belül a nyálkahártyán nem a bőrre jellemző fájdalmat közvetítő, hanem feszülésére érzékeny receptorok találhatóak, amelyeknek a székelési inger kiváltásában van szerepük.

A külső aranyér kezelése

A kezelés állhat konzervatív terápiából: gyulladáscsökkentő krémek, óvatos jegelés alkalmazásából, ám a kitágult bőr általában nem húzódik vissza (skin-tag), higiéniai problémákat okoz, a trombózis újra kialakulhat. Fájdalomcsökkentés szempontjából is a trombotizált külső aranyér kimetszése javasolt, mert így a panaszok hamarabb szűnnek, nem alakul ki később egészségügyi és néha lelki problémákat okozó végbéltáji csomó.

Aranyér gyanú esetén

Külső aranyér gyanúja esetén javasolt az orvosi vizsgálat, mert kezelése könnyű, a fájdalom hamar megszűnik, a külső aranyér nyom nélkül gyógyul, a kezelés járóbeteg rendelésen elvégezhető, altatás nem szükséges.

Érdemes elkülöníteni egyéb megbetegedésektől, mint a belső aranyér, gyulladásos folyamatok, tumor, polyp, megnagyobbodott papilla, végbélrepedés.

Ha úgy gondolja trombotizált külső aranyere van, mindenképpen jelentkezzen azonnal vizsgálatra, és kérjen minél előbbi, akár sürgősségi vizsgálatot!

A vizsgálat nélküli ne fogjon Önmaga otthoni kezelésbe akár gyógyszertári készítményekkel, akár házi módszerekkel, mert a késői diagnózis gyakran vezet hosszadalmas gyógyulási folyamathoz, és fájdalmas élményekhez.

A rosszindulatú megbetegedések ritkák, a tőlük való félelem gyakran erősen túlzó, és az időben megkezdett kezelések mellett a rosszindulatú megbetegedések is gyógyíthatóak.